Hoe proef je wijn?
Het goed leren proeven van wijn is erg leuk om te doen en het zorgt ervoor dat je speciale wijnen ook extra gaat waarderen. Maar het is ook al leuk als je bijvoorbeeld een Chardonnay en Sauvignon Blanc kunt onderscheiden en dit daarna kunt uitbouwen en jezelf kunt aanleren om je typerende smaken van diverse wijnen te herkennen.
Om echt goed te leren proeven, kan je het beste onderstaande stappen aanhouden:
Stap 1: Voorbereiding
De opening van het glas moet niet te groot zijn, zodat je met je neus goed alle geuren kan opsnuiven. De wijn die je graag wil proeven moet op de juiste temperatuur zijn anders is de smaak niet optimaal. Kijk hier voor advies over temperatuur van de wijn. Eventueel kan je starten met wat bubbels om je smaakpapillen te openen.
Stap 2: Kleur & structuur
Het is belangrijk om eerst met je ogen waarnemingen te doen. Wat is de kleur van de wijn en wat is de structuur (viscositeit) van de wijn. Is dit stroperig waardoor je de wijn als druppels ziet teruglopen in het glad of juist helemaal niet? Onthoudt onderstaande goed:
- Doe niet te veel wijn in het glas, zodat je goed de kleur kan bepalen.
- Houdt het glas schuin tegen een lichte/witte achtergrond en observeer de kleur.
- Kleur kan veel zeggen over de wijn:
Is het rood, wit of rosé wijn?
– Het jaar. Rood kan allerlei tinten hebben, varierend van druivensoort tot leeftijd: Paars, robijn rood, oranje bruin
– Bij witte wijn: licht geel groen tot geel
– Bij rose wijn: licht rose tot diep rosé
– Waar de wijn vandaan komt. Zon zorgt er voor dat er in de druif veel suikers gevormd kunnen worden en dit zorgt er weer voor dat de kleur donkerder is. (vaak bij wit goed te zien)
– Hoeveelheid alcohol: hoe stroperiger des te meer alcohol.
– Houtrijping: door het houten vat komt er meer zuurstof bij de wijn en dit zorgt ervoor dat de wijn meer kleur heeft.
Maar blijft altijd lastig, want een donkergele wijn betekent niet automatisch dat het een oude wijn is die houtlagering heeft gehad en veel zon. Dus het gaat niet altijd op, maar dat houdt het ook weer spannend en altijd weer een verrassing hoe het ruikt en smaakt.
Stap 3: Ruiken
Bij deze stap ga je het ‘bouquet’ van de wijn bepalen. Het ‘bouquet’ is een ander woord voor hoe de wijn ruikt en smaakt. Je ruikt eerst aan de wijn zonder te walsen (het glas in rondjes draaien)
Kijk snel hoe je het glas walst
Daarna ga je het glas walsen en nog een keer goed ruiken. Gebruikt het aromawiel om geuren te herkennen:
Je kan bijvoorbeeld denken aan:
Fruitig, floraal, plantaardig, animaal, kruidig, hout, gebrand, aards, biologisch, organisch, mineraal, chemisch.
Stap 4: Proeven
Dan het allerleukste stukje, namelijk het proeven van de wijn! Ook bij het proeven van de wijn kan je het aromawiel heel goed gebruiken dus vergeet dit niet te doen.
Je kan goed proeven door te slurpen, zodat de wijn goed door de hele mond gaat en je met elk deel van de tong kan proeven. Door te slurpen zorg je ervoor dat je zuurstof toelaat in je mond en zo komen alle aroma’s goed naar boven. Neem ook geen klein slokje anders komen niet alle delen van je tong goed met de wijn in aanraking.
Hoe starten met proeven?
Probeer eerst te omschrijven of je huis,- tuin,- en keuken geuren herkend. Zoals ontbijtkoek, koffie, kruiden of bloemen en vanuit daar verder de diepte in gaan. Proef je ook nog een vreemde bijsmaak?
Laat de wijn ook even in het glas ademen, vaak komen er dan al veel meer smaken vrij en daardoor kan je de wijn makkelijker beoordelen op smaken.
Heel veel succes en plezier met het proeven!