Vat je 'm

De ideale drinktemperatuur van je wijn

De ideale drinktemperatuur van je wijn

Waarom is het zo dat wijnen op diverse temperaturen het beste gedronken kunnen worden? Dat is echt een vraag waar wij graag meer over willen weten, we hebben de drinktemperaturen voor je uitgezocht en op een rij gezet!

Drinktemperatuur rode wijn

Waarom drinken we rode wijn eigenlijk warmer dan witte wijn? Dit komt doordat rode wijnen krachtigere wijnen zijn en wanneer je wijn koelt je minder van de smaak proeft. De kou verbergt de smaak en het bouquet. De tannines (bitter en stug mondgevoel) in een rode wijn komen dan teveel naar voren als je de wijn koelt en dat wil je liever niet want volle stevige rode wijnen hebben al veel tannines.

Je zou denken dat je rode wijn gewoon op kamertemperatuur moet drinken, dat is nu niet meer helemaal de juiste graadmeter want de huiskamer is gemiddeld 20,5 graden en dat is echt te warm voor rode wijn.

Een paar voorbeelden:

Bordeaux: drink je het beste bij achttien graden. Bourgogne en Rhône-wijnen tonen hun finesse bij zeventien graden. Lichte Bourgogne mag zelfs wel iets lager op 16 graden.

Beaujolais daarentegen mag best wel even in de koelkast. Een half uurtje is meestal wel voldoende om de temperatuur op dertien graden te brengen. Zo geniet je optimaal van zijn fruitige tonen. Lichte rode wijn en in het algemeen ook voor rosé, drink je tussen de twaalf en vijftien graden.

Drinktemperatuur witte wijn

Het koelen van witte wijn zorgt ervoor dat zuren in de wijn op een levendige manier naar voren komen. Frisse witten wijnen worden daarom ook koeler gedronken dan andere witte wijnen omdat deze wijnen meestal een hogere zuurgraad bevatten.

Een echte ‘NO-GO’ is ijsklontjes bij je wijn doen

Het beste is, nét boven of gelijk aan keldertemperatuur uit te schenken, keldertemperatuur ligt tussen de tien en twaalf graden.

Een witte wijn met houtlagering zoals bijvoorbeeld een Chardonnay mag zelfs wel wat hoger, zo’n 13 graden. De ideale temperatuur voor frisse witte wijn, zoals een Riesling of Sauvignon Blanc ligt rond de tien graden. Zoete witte wijnen koel je nog iets meer, zo tot rond de zeven graden.

We hebben alle verschillende drinktemperaturen voor jullie samengevat in een illustratie:

Drinktemperatuur wijn

Lees hier ook het artikel ‘De gouden tips om snel wijn te koelen’

Gerelateerde berichten...