Het Vat je ‘m kerstdiner
De gezelligste tijd van het jaar is weer aangebroken! De kerstboom staat weer in huis, alle kaarsjes branden gezellig en dus is het ook tijd voor het Vat je ‘m kerstdiner.
Ons kerstdiner start met een heerlijke amuse en daarna nog drie gangen met bijpassende wijnen:
Amuse
Geitenkaas met biet
Ingrediënten
- Geitenkaas
- Bietjes
- Granaatappel
- Komkommer
Bereiding:
Dit gerecht is heel eenvoudig te maken, je snijd de geitenkaas in stukjes van ongeveer 2 cm bij 2 cm en de bietjes ook in plakken van ongeveer 3 bij 3 cm. Deze twee plakjes leg je op elkaar. Vervolgens snij je uit de komkommer hele smalle reepjes met een lengte van ongeveer 3 cm en legt deze op het stapeltje samen met drie granaatappelpitjes en klaar is de amuse!
Bijpassende wijn
- Monre
- Prosecco
- Italië
Bij de amuse past een verfrissende prosecco met granaatappelsap. Het is een Monre Prosecco (Denominazione Di Origine Controllata) uit Italië. De granaatappelsap giet je er in voor de heerlijke fruitige licht zoete smaak.
Voorgerecht
Pastinaaksoep
Ingrediënten voor de soep
- 250 gr Pastinaak
- 1 Groente- & visbouillon
- 1 Citroen
- 1 fles Champagne of witte wijn
- 250 ml Crème Fraîche
- 1 Granny Smith
- Laurier
- Saffraan
- Waterkers
Ingrediënten voor de garnering
- 1 Wortel
- 4 Coquilles
- 1 Courgette
- 1 Bosui
- 1 Bloemkool
Bereiding
Ui, Appels en Pastinaak schillen en in stukken snijden. Ui en knoflook fruiten, laurier erbij. Beetje saffraan in de wijn erbij doen. Appels twee minuten mee bakken en vervolgens pastinaak erbij en sap van halve citroen en dit vijf minuten laten smoren. Daarna de wijn en saffraan erbij en even laten verder garen. Vervolgens bouillon erbij op middelhoog vuur. Dit 30 minuten laten koken tot de appels en pastinaak zacht zijn. Met staafmixer tot een gladde massa maken en voor serveren crème fraîche toevoegen en er zachtjes doorheen roeren.
Vervolgens de bloemkool en wortel snijden tot kleine stukjes (wortel torentjes) en dit beetgaar koken. Courgette in blokjes en kort aanbakken. Deze groenten op een diep bord plaatsen op een mooie manier. Soep aan tafel bij de groente schenken.
Bijpassende wijn
- Alsace Reserve
- Jean Baptiste Adam
- Pinot Gris
- Frankrijk, Elzas
- 2014
- Appellation alsace controlee
Een witte wijn uit de Elzas, genaamd Alsace Reserve Pinot Gris uit 2014. Deze wijn past heel goed bij de soep, omdat het fruitige van de wijn ( appel, limoen/citroen en witte perzik) goed samengaat met het kruidige van de pastinaak en saffraan. De wijn valt niet heel erg op samen met het gerecht maar blengt erg goed samen in goede harmonie.
Hoofdgerecht
Zalm met verse pasta
Ingrediënten
- Zalm
- Pasta
- Ricotta
- Tommie’s
- Citroen
- Sinaasappel
- Dille
Bereiding
Je sprenkelt een beetje olie in de ovenschaal en legt de moten met zalm daar in. Vervolgens snij je plakken citroen en legt deze bovenop de zalm. Je verwarmt de oven voor op 100 graden en wanneer de zalm erin gaat, zet je de temperatuur terug naar 60 graden voor 25 minuten. Je hebt nu tijd om de pasta te koken in 9 tot 11 minuten ( 9 min voor al dente) Ook bak je dan tegelijkertijd de courget kort aan samen met tomaat, zout & peper en dille. Dit bak je voor ongeveer 5 minuten en daarna schep je de Philadelphia erbij, ongeveer driekwart van het bakje. Even doorroeren en klaar zijn je groente. Je legt de zalm samen met de pasta en de groentesaus op het bord en je kunt aanvallen!
Bijpassende wijn
- Les Hauts Lieux - Touraine Sauvignon
- Famille Bougrier
- Sauvignon blanc
- Frankrijk, Loire
- 2014
- Appellation Touraine Controlee
Bij de zalm past de Franse Touraine Sauvignon uit 2014 erg goed. Deze wijn is juist wel sterk in de meerderheid als het om de sterkte van de smaak gaat. De zalm valt niet weg, maar de milde smaak van de zalm heeft juist wel wat pit nodig en dat heb je zeker met deze sauvignon. Een frisse sauvignon met pit, echt een hele lekker combi vinden wij zelf!
Nagerecht
Wij hebben geen zin in een heel zoet toetje. Dus we gaan voor een variant op de traditionele tiramisu met mandarijn en bitterkoekjes.
Ingrediënten
- 250 ml slagroom
- 100 gram mascarpone
- 3 eetlepels vanillesuiker
- Vanillestokje
- 8 mandarijnen
- 8 bitterkoekjes
- likeur 43
Bereiding
Alle mandarijn mootjes moeten ontveld worden en in likeur 43 worden gelegd. Je klopt de slagroom en spatelt de mascarpone er doorheen. De inhoud van het vanillestokje en drie eetlepels vanillesuiker voeg je als laatste toe.
Vier glazen moeten gevuld worden die je per laag opbouw. Je begint met een laagje bitterkoek in stukjes en daarna een laagje met mandarijn. Op dat laagje schep je het mengel slagroom en mascarpone en daarbovenop weer een laagje met mandarijn mootjes. Op de top leg je een in cacaopoeder gestrooide bitterkoek en je hebt een heel fris toetje!
Bijpassende wijn
- Elysium
- Quady winery
- Muscat noir
- Verenigde Staten, Californië
- 2012
Dessertwijn Elysium 2012 uit Californië. Een rode dessertwijn met enorm veel fruit en niet te zoet. Aangezien wij niet van mierzoete dessertwijn houden is dit echt een hele lekkere variant. het smaakt ook erg lekker bij het dessert doordat ze beide niet heel zoet zijn van smaak.