Pittige kaasfondue met Zwitserse witte wijn
Als je denkt aan de winter, regen, wind en kou dan denken wij gelijk aan kaasfondue. Niets is lekkerder dan een beetje reserves op te bouwen met een fijne (vette) kaasfondue! Om de boel een beetje op te spicen hebben wij er een beetje Jalapeno peper als garnering doorheen gedaan, echt een aanrader!
Wat heb je nodig om deze kaasfondue te maken voor vier personen?
- 300 gram Emmentaler
- 300 gram Gruyère
- 250 ml droge witte wijn
- Paar schijfjes jalapeno peper uit pot
- 1 teentje knoflook
- Ingrediënten naar keuze om in de kaasfondue te dopen
Om in het thema te blijven hebben we de keuze gemaakt voor een witte wijn uit Zwitserland:
Een betere wijn spijs combinatie bij deze Zwitserse kaasfondue ga je niet vinden! Heerlijk fris en een perfecte tegenhanger van het ‘zware’ van de kaas. De citrustonen komen heel erg naar voren en vormen samen met de kaasfondue daarom een hele mooie match!
Vaak wordt er door vinologen beweerd dat de beste wijn-spijs combinatie er één is waar de wijn uit dezelfde regio komt als de ingrediënten voor het eten. Vandaar dat wij gekozen hebben voor een Zwitserse witte wijn. Overigens was dit de eerste Zwitserse wijn die wij ooit hebben gedronken. Dat is niet heel raar, als je je bedenkt dat maar 0,2% van alle wijn uit Zwitserland komt, tegenover bijvoorbeeld 17,3% uit Frankrijk.
De bereiding:
Je smeert de pan in met de knoflook en schenkt daar vervolgens de wijn in. Deze wijn ‘kook’ je even en doet vervolgens de kaas er langzaam bij. Het is belangrijk om goed te blijven roeren in de pan om aankoeken van de kaas te voorkomen. Als alle kaas volledig gesmolten is, dan strooi je de fijngesneden peper erbij.
Serveer tip: niet alleen stokbrood, maar ook gehaktballetjes, broccoli, champignons, tomaatjes en courgette zijn erg lekker om in de fondue te dopen. Eet smakelijk!