'Vin naturel' de wijn zonder opsmuk
‘Vin naturel’ is nu niet meer weg te denken en is echt in opkomst in Nederland!
Vin naturel is de Franse term, maar inmiddels wint ‘vino naturale’ ook terrein in Italië en ook in de rest van de wereld gaan steeds meer wijnmakers volledig natuurlijk werken. Het is wijn zonder opsmuk!
Geen sulfiet
Het verschil zit ‘m in de afwezigheid van sulfiet in de wijn. Sulfiet wordt aan wijn toegevoegd, zodat de wijn niet bederft. Sulfiet beschermt de wijn ook tegen de invloed van zuurstof, waardoor oxidatie niet optreedt. Micro-organismen groeien graag op de aanwezige (druiven)suikers in de wijn. Hoe meer suikers in de wijn aanwezig zijn, hoe meer sulfiet moet worden toegevoegd. Maar ook mogen er geen chemische toevoegingen in zitten, geen fabrieksmatige gistingen en de wijn mag ook niet gefilterd of geklaard worden. Met recht dus echt vergist druivensap!
Laag alcoholpercentage
Een ander voordeel is het lagere alcoholpercentage en je hoofdpijn (the day after) is niet aanwezig doordat de sulfiet ontbreekt en de wijn dan beter wordt afgebroken door je lichaam. Wij zeggen; een topdeal!
En mocht je niet meer kunnen wachten om een natuurlijke wijn te proeven en zijn de winkels al gesloten? dan is het bijvoorbeeld mogelijk om in Amsterdam bij GlouGlou een groot assortiment met natuurlijke wijnen te proberen!