Wijngaard aan de Breede Beek in Nijkerk
In oktober is het oogsttijd in de wijngaard en hoe toevallig dat wij vlakbij in het hotel ‘De roode schuur’ sliepen en graag een stuk wilde gaan wandelen! Want aan een rustige straatje op een kwartiertje lopen ligt wijngaard ‘ Aan de breede beek’. Er zijn zes druivenrassen aangeplant. Voor de rode wijnen zijn er de Regent en de Cabarnet Cortis. De rode wijn is een volle houtgelagerde wijn van de Regent, soms gemengd met de Cabarnet Cortis en dit zorgt voor een karaktervolle rode wijn. Voor de witte wijnen wordt er gewerkt met Solaris, Johanitter, Muscat Blanc en de Muscaris. Op dit moment worden er twee soorten witte wijn gemaakt: een fruitige, droge witte wijn en een halfzoete variant van de Johanitter.
Bij aankomst mochten wij gelijk met de handen uit de mouwen, want de sorteermachine stond aan want er was geoogst! Op de sorteermachine worden de druiven van de takken gescheiden, maar er blijven altijd nog wat takjes achter en die moeten verwijderd worden. Ook de rotte druiven worden verwijderd. Langzaam kleuren onze vingertoppen rood, want de Regent loopt op de band langs en wordt in de grote RVS ton gegooid.
Ondertussen mogen wij ook de wijn even proeven en WOW! wat een heerlijke volle rode wijn en dat uit Nederland. Na een uurtje aan de band, krijgen we een rondleiding door de wijngaard en uitleg over de druivenrassen, de manier waarop de planten in topconditie blijven en proeven we alle druiven. Daarna volgt de proeverij van de wijnen. Het is enorm leuk om de wijn te drinken van de druif die we vlak daarvoor hebben geproefd, je herkent echt zo goed de smaak terug! heel leuk om te doen op die manier.
We zijn zo enthousiast dat we ons gelijk voor de volgende plukgroep hebben opgegeven. De Johanitter en Muscaris worden dan geoogst!