Op ontdekking in de Loire vallei
Afgelopen weekend hebben we weer een bijzondere wijn gedronken die we deze zomer hadden gekocht in de Loire. Wat heerlijk om weer even terug te denken aan afgelopen zomer, want een weekje Frankrijk stond bovenaan de ‘ To do list’. En niet zomaar een weekje op het strand liggen, maar uiteraard de wijnstreken in om wijnboeren te bezoeken, de wijngaarden te bekijken en heel veel wijnen te proeven! Wat heeft de Loire allemaal te bieden op wijngebied? Heeeeel veeeel!
De Loire wijstreek
Een streek waar heel veel lekkere en kwalitatief goede wijnen vandaan komen. Deze streek ligt in het midden van Frankrijk en is aan het westen aangesloten aan de Atlantische Oceaan en volgt de rivier de Loire het binnenland in. De Loire Vallei wordt ook wel ‘Le Jardin de la France’ (‘De tuin van Frankrijk’) genoemd, en terecht! Het is een prachtig gebied met talloze bijzondere kastelen en tuinen. De Loire Vallei bestaat uit 4 sub-wijngebieden: Orléanais, Touraine, Anjou-Saumur en Pays Nantais. Wij zijn deze zomer voornamelijk in Touraine en een stukje Anjou-Saumur geweest. In deze gebieden vind je voornamelijk veel witte wijnen die gemaakt zijn van 1 soort druif, dit wordt ook wel mono-cépages genoemd. In Touraine wordt vaak de Chenin Blanc druif aangeplant, naast witte wijnen wordt hiervan ook veel mousserende wijnen gemaakt. Het is na Champagne, de grootste leverancier van Crémants.
Uiteraard worden er ook rode wijnen gemaakt in de Loire, ongeveer 23% van de wijnen is rood. In het Touraine wijngebied word vaak de Gamay druif gebruikt voor de rode wijnen. Dit levert vaak lichte en soepele rode wijnen op. De wijn die we hebben meegenomen uit Tours (hart van de Touraine) is daar geen uitzondering op, het is een typische rode Touraine wijn.
Graag nemen we je mee in onze gedachten terug naar de Loire door middel van deze heerlijke wijn:
- Touraine Amboise
- Gamay
- Frankrijk, Loire, Touraine
- 2014
- Appellation Touraine-Amboise Controllee
We hebben de fles al even niet gezien, omdat we die bewaard hebben voor vandaag. Het roept weer mooie herinneringen op! De geur van de wijn is apart te noemen, zeker voor een rode wijn. Vooral nu, in de herfst, kan je je vast wel wat voorstellen bij natte grond, een beetje muf van regen en mist. Daarbij kan je ook echt de alcohol ruiken, wat het een scherpere geur geeft. Na een eerste slokje is de wijn best wel wat zuur, het is te vergelijken met jonge framboos en bessen. Maar naast dat zuurtje zijn er meer fruit, kruiden en aardse tinten te proeven. Dat zet zich meer door als de wijn iets langer in het glas zit, en je al van een paar slokjes hebt genoten. Decanteren is bij deze wijn dus geen overbodige luxe. Het is een lichte wijn, maar wel met genoeg smaak. Je kan deze het beste vergelijken met een Pinot Noir uit de Bourgogne.
Wij denken wel dat deze wijn nog lekkerder zou zijn, als we nog een paar jaartjes hadden gewacht. Dan is het erge zure eraf en blijft er een beter gebalanceerde wijn over.
Wijn spijs
Deze wijn komt in zijn jonge jaren het beste tot zijn recht met een romige kaas. Onze persoonlijke favoriet is zachte geitenkaas. In de geitenkaas zit een klein fris zuurtje die goed matcht met de zuren uit de wijn, maar door de romigheid wordt de wijn toegankelijker.