Wilde champignons risotto met heerlijke Italiaanse wijn
Wat is er gezelliger dan samen ons favoriete gerecht koken! Onze avond kon niet meer stuk, echt een feestje!
We eten vandaag een wilde champignons risotto! Daarbij past een rode wijn uit Italië perfect omdat het natuurlijk van oorsprong een Italiaans gerecht is. De wijn is een Negroamoro ‘Cantele’ uit 2014. De prijs van de wijn is 8 euro en daarmee ook een prima prijs om vaker in huis te halen.
- Cantele
- Negroamaro
- Italië
- 2014
Deze Negroamoro drinken we voor het eerst, we wilden graag een soepele maar een niet te zware rode wijn erbij drinken. Nadat we de wijn decanteren komen alle smaken nog beter tot uiting. De wijn ruikt heel aromatisch en heeft een licht fruitige ondertoon. De smaak is echt geweldig, precies goed bij de champignon en de rode ui uit de risotto. Je proeft een wat aardse, ‘natte bladeren’ ondertoon maar verder is de smaak zo zacht en vol aroma dat het de perfecte balans heeft. Het romige wat de risotto heeft, vult deze wijn goed aan doordat het niet te zwaar is, maar ook fruitig en wat frisser.
Wil je ook graag de risotto gaan maken?
De ingrediënten voor 4 personen:
- Risotto rijst
- Volle droge witten wijn, iets meer dan een wijnglas
- Bleekselderij, drie stengels
- Rode ui, 2 stuks
- Knoflook, twee teentjes
- 1 bakje champignons
- 2 bakjes wilde champignons
- Tijm
- Peterselie
- Citroen, 2 stuks
- Parmezaanse kaas
- Olijfolie
- Peper en zout
Bereiding:
Je brengt 2 liter water aan de kook en gebruikt 2 bouillonblokjes (champignon) om de bouillon te maken. Vervolgens gebruik je ongeveer driekwart van het pak risottorijst in een wokpan en bakt dit rustig wat op zodat het iets glaziger wordt. Je doet daar vervolgens de rode ui, bleekselderij, knoflook en tijm bij en blus je dit af met de witte wijn. Als dit wat is ingetrokken begin je de bouillon toe te voegen en te roeren. Elke keer als de bouillon bijna is ingetrokken, doe je er weer een grote schep bij tot alles op is. Ondertussen gril je de champignons lekker bruin.
De peterselie wordt een dressing voor de champignons, dit snij je fijn en daarnaast rasp je de schil van de citroen en knijp je deze gelijk uit en mengt dit door de gegrilde champignons heen. Een paar schilletjes doe je bij de risotto!
De parmezaanse kaas mag op het laatste moment door de risotto worden geroerd en tijdens het serveren van de risotto, schep je daar het lekkere mengsel van peterselie,citroensap en de champignons overheen en rasp je verse parmezaanse kaas over het geheel. Eet smakelijk!